Postup pri certifikácii C-o-C
Pri certifikácií spotrebiteľského reťazca sa používajú globálne platné postupy, aby sa zabezpečila nezávislosť, transparentnosť a nestrannosť procesu certifikácie.
Základným predpokladom pre získanie certifikátu spotrebiteľského reťazca je zavedenie systému pre sledovanie toku drevnej suroviny resp. lesných produktov podľa požiadaviek technického dokumentu TD SFCS 1004: 2013 Spotrebiteľský reťazec lesných produktov – požiadavky, ktorý je slovenským prekladom medzinárodného štandardu PEFC ST 2002:2013 Chain of custody of forest based products - requirements.
Certifikáciu spotrebiteľského reťazca vykonávajú akreditované certifikačné orgány, ktoré posudzujú zhodu zavedeného systému sledovania tokov dreva v organizácií s požiadavkami TD SFCS 1004:2013. Všetky certifikačné orgány pracujúce s PEFC musia spĺňať požiadavky ISO noriem kladené na certifikačné orgány.
Od 14. augusta 2022 vstupuje do platnosti nový technický dokument TD SFCS 1004:2020 Spotrebiteľský reťazec produktov z lesa a drevín - požiadavky. Od tohto dátumu musia byť všetky audity vykonané iba podľa týchto nových požiadaviek.
Základné požiadavky, ktoré musia byť splnené:
Používaný systém riadenia musí zabezpečiť splnenie požiadaviek technického dokumentu TD SFCS 1004:2013. Požiadavky na systém riadenia C-o-C môžu byť implementované do existujúcich systémov riadenia organizácie ako sú ISO 9001 alebo ISO 14001.
Organizácia musí určiť a zaškoliť zamestnancov, ktorí budú zodpovední za zavedenie a udržiavanie spotrebiteľského reťazca. Je potrebné, aby každý, kto sa podieľa na procese C-o-C mal dostatočné znalosti o význame a požiadavkách spotrebiteľského reťazca.
Organizácia musí mať zavedený dostatočný kontrolný mechanizmus na overovanie pôvodu nakupovanej certifikovanej suroviny, keďže produkcia certifikovaných vyžaduje obstaranie certifikovaných vstupov. PEFC registračný systém napomáha identifikovať dodávateľov certifikovanej suroviny.
V prípade nákupu necertifikovanej suroviny vstupujúcej do spotrebiteľského reťazca musí mať organizácia zavedený systém náležitej starostlivosti na zamedzenie nákupu suroviny z kontroverzných zdrojov.
Organizácia musí mať zavedené postupy, ktoré zabezpečia v jednotlivých fázach výrobného alebo obchodného procesu prenos informácií o pôvode suroviny do konečných výrobkov.
Spôsob vedenia záznamov organizácie musí preukázať, že systém C-o-C je udržiavaný a funguje podľa požiadaviek.
Každoročne musí organizácia vykonávať interný audit fungovania systému C-o-C. Interný audit musí predchádzať hodnoteniu externým certifikačným orgánom.
Splnenie požiadaviek TD SFCS 1004:2013 na proces a riadenie systému C-o-C musí organizácia preveriť v rámci interného auditu, počas ktorého zhodnotí ich plnenie a v prípade zistených nezhôd vykoná potrebné nápravné a preventívne opatrenia.
Po internom preverení systému C-o-C je potrebné, aby organizácia skontaktovala nezávislý certifikačný orgán, ktorý je oprávnený vykonávať certifikáciu C-o-C, posúdiť zhodu zavedeného systému v organizácií s požiadavkami TD SFCS 1004:2013 a na základe úspešne vykonaného auditu vydať organizácií certifikát spotrebiteľského reťazca. Certifikačné orgány oprávnené vykonávať certifikáciu C-o-C musia byť akreditované príslušným akreditačným orgánom a byť tzv. PEFC notifikované, t.j. musia mať podpísanú zmluvu zo združením PEFC Slovensko, ktorá ich oprávňuje vykonávať certifikáciu C-o-C na území SR. Kontakty na certifikačné orgány, ktoré môžu vykonávať certifikáciu C-o-C v SR sú uvedené v PEFC informačnom registri.
Certifikovaná spoločnosť je po vydaní PEFC certifikátu C-o-C zaregistrovaná do celosvetového informačného registra PEFC certifikovaných organizácií. Každá organizácia, ktorá je držiteľom certifikátu C-o-C môže na označovanie svojich výrobkov a na propagačné účely používať PEFC ochranné známky, ktoré je organizácií priradené s vlastným registračným číslom.
Certifikát C-o-C sa vydáva obyčajne na obdobie 5 rokov a dodržiavanie požiadaviek C-o-C je každoročne kontrolované certifikačným orgánom prostredníctvom tzv. dozorových auditov.
Náklady spojené so získaním certifikátu spotrebiteľského reťazca sa zvyčajne týkajú:
- Zavedenia požiadaviek na C-o-C vo vnútri organizácie (vypracovanie postupov pre proces C-o-C, definovanie zodpovedností a zaškolenie pracovníkov, evidencia záznamov, zavedenie systému náležitej starostlivosti, vykonanie interného auditu a pod.) Postupy si organizácia môže vypracovať vo vlastnej réžií alebo poveriť vypracovaním externú organizáciu. Tieto náklady sú jednorázové.
- Vykonania auditu certifikačným orgánom. Každý certifikačný orgán dokáže žiadateľovi o certifikáciu C-o-C vypracovať cenovú ponuku. Cenová ponuka zvyčajne pozostáva z ceny za vykonanie úvodného (certifikačného) auditu a ceny za vykonávanie periodických ročných dozorových auditov. Súčasťou kalkulácie je aj tzv. notifikačný príspevok, ktorý každoročne certifikačný orgán vyberá v prospech správcu certifikačného systému PEFC a slúži na rozvoj schémy PEFC. Výšku týchto príspevkov určuje PEFC Slovensko. Aktuálnu výšku príspevkov určuje Cenník príspevkov za PEFC notifikáciu.